Thursday, March 21, 2013

Διάλογος Μηλίων και Αθηναίων - Θουκυδίδης



Ο κυνισμός του ισχυρού ( Αθηναίοι) που ηγεμονεύει ..." σύμμαχους " για τα συμφέροντα του , απέναντι στους Μήλιους που θέλουν να διατηρήσουν την ουδετερότητα τους και την ανεξαρτησία τους και στη συνέχεια μετά το διάλογο αυτό αφού δεν πείθονται να υποταχθούν στον ισχυρό και αντιστέκονται , σφάζονται όλοι οι άντρες Μηλιοι οι γυναίκες και τα παιδιά πουλιούνται σκλάβοι, και στο νησί εγκαθίστανται 500 Αθηναιοι κληρούχοι.
Βλέπουμε την ροπή του ισχυρού προς την αδικία την απανθρωπιά και την αλαζονεία που σε τελικό στάδιο φτάνει μέχρι και τη δική του καταστροφή.


.....Εκστρατεύσανε επίσης οι Αθηναίοι εναντίον της Μήλου με τριάντα δικά τους καράβια, έξι Χιώτικα και δύο Λεσβιακά, και με χίλιους διακόσιους οπλίτες, τριακόσιους τοξότες και είκοσι ιπποτοξότες Αθηναίους, και περίπου χίλιους πεντακόσιους οπλίτες σύμμαχους νησιώτες. Οι Μήλιοι είναι άποικοι των Λακεδαιμονίων και δεν ήθελαν να γίνουν υπήκοοι των Αθηναίων, όπως οι άλλοι νησιώτες. Στην αρχή κράτησαν ουδετερότητα και έμειναν ήσυχοι. Έπειτα, όταν οι Αθηναίοι μεταχειρίζονταν βία εναντίον τους καταστρέφοντας τη γη τους, έφτασαν σε ανοιχτό πόλεμο. Όταν λοιπόν στρατοπέδευσαν στη γη τους με τη στρατιωτική αυτή ετοιμασία οι στρατηγοί Κλεομήδης του Λυκομήδη και Τεισίας του Τεισιμάχου, και πριν αρχίσουν να την καταστρέφουν, έστειλαν πρέσβεις για να κάνουν πρώτα διαπραγματεύσεις. Τους πρέσβεις αυτούς οι Μήλιοι δεν τους παρουσίασαν στη συνέλευση του λαού, αλλά τους κάλεσαν να πουν αυτά για τα οποία είχαν έρθει στους άρχοντες και τους προκρίτους. Οι Αθηναίοι πρέσβεις είπαν στην ουσία τα εξής:
85. «Επειδή οι προτάσεις μας δε θα γίνουν προς το λαό, για να μην εξαπατηθεί το πλήθος ακούοντάς μας να εκθέτουμε, σε μια συνεχή αγόρευση, επιχειρήματα ελκυστικά και ανεξέλεγκτα (γιατί καταλαβαίνουμε πως αυτό το νόημα έχει το ότι μας φέρατε μπροστά στους λίγους), σεις οι συγκεντρωμένοι εδώ κάμετε κάτι ακόμη πιο σίγουρο. Μη μας απαντάτε και σεις μ’ ένα συνεχή λόγο αλλά σε κάθε σημείο που νομίζετε πως δε μιλάμε όπως είναι το συμφέρον σας, να μας σταματάτε και να λέτε τη γνώμη σας. Και πρώτα πρώτα πείτε μας αν συμφωνείτε με όσα προτείνουμε».
86. Οι αντιπρόσωποι των Μηλίων αποκρίθηκαν: «Την καλή σας ιδέα να δώσουμε μεταξύ μας με ησυχία εξηγήσεις δεν την κατακρίνουμε, οι πολεμικές όμως ετοιμασίες που δεν είναι μελλοντικές, αλλά παρούσες ήδη, βρίσκονται σε φανερή αντίθεση με την πρότασή σας αυτή. Γιατί βλέπουμε ότι έχετε ρθει σεις οι ίδιοι δικαστές για όσα πρόκειται να ειπωθούν και ότι το τέλος της συζήτησης, σύμφωνα με κάθε πιθανότητα, θα φέρει σε μας πόλεμο, αν υπερισχύσουμε εξαιτίας του δίκιου μας και γι’ αυτό αρνηθούμε να υποχωρήσουμε, δουλεία αν πειστούμε».

Thursday, March 7, 2013

Ως συνήθως

O διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες λένε , αν επικεντρωθείς στις λεπτομέρειες η σύνθεση της εικόνας δεν μπορεί να βγει λάθος , αποκαλύπτουν πολλά που είναι εκεί αλλά δεν τα βλέπει το αδιάφορο μάτι η το απρόσεκτο, συνήθως χρειάζεται και μια δεύτερη ματιά αφού αντιληφθείς ότι κατι δεν δένει αρμονικά .

Παρατηρώ , προσέχω τη λεπτομέρεια , ειδικά στο πώς συμπεριφέρονται οι γύρω μου ανάλογα με ποιον έχουν να κάνουν κάθε φορά , φαίνεται ακόμα κι όταν προσπαθούν να το καλύψουν , το βλέμμα η στάση του σώματος , το χρώμα και ο τόνος της φωνής δεν καλύπτονται , τουλάχιστον στους περισσότερους , υπάρχουν και ταλέντα που το χουν καλλιεργήσει , αλλά λίγα.

Ελάχιστες φορές έχω εκπλαγεί ευχάριστα , μετρημένες στα δάκτυλα και έδωσα σιωπηλά τα εύσημα μου , αρκετές φορές βλέπω τη δυσαρμονία στη συμπεριφορά , μιλάω πάντα για τις περιπτώσεις που ο άλλος θέλει να δείχνει ευχάριστος προς όλους,
αυτή είναι η μεγάλη εικόνα που θέλει να δεις και να μείνεις σε αυτή κλειδώνοντας συμπεράσματα ,
κι έτσι τα κλειδώσεις δύσκολα τα ξανανοίγεις , αν συνεχίσει να εκπέμπει την ιδία.

Λένε πως αν προσέξεις πώς συμπεριφέρεται κανείς σε αγνώστους η σε άτομα που δεν έχει καμιά ανάγκη να αναπτύξει σχέσεις μαζί τους ούτε θέλει κάτι από αυτά θα καταλάβεις αρκετά για το χαρακτήρα του,
εκεί το βλέπεις πιο εύκολα , στην περίπτωση που έγραψα παραπάνω , και πήρα αφορμή απο μια χτεσινή συνάντηση , μέτραγε η εικόνα προς όλους, αλλά οι λεπτομέρειες προδίδουν.

Sunday, March 3, 2013

Εδώ "μεσα".

Καμιά φορά αισθάνομαι ότι έχουμε γεννηθεί μέσα σε ένα σύμπλεγμα αποχετευτικού συστήματος,
άλλοι ψάχνουν τον κεντρικό αγωγό για να “ αναβαθμιστούν" και άλλοι τα καπάκια του δρόμου για να βγουν,
H ροή του αγωγού οδηγεί στον κεντρικό αν αφεθείς στο ρεύμα ...και θα σε προσπεράσουν σίγουρα όσοι βιάζονται να φτάσουν πρώτοι.
Aν πας κόντρα στη ροή και προσπαθείς να βγεις (δε ξέρω αν βγήκε κανένας ποτέ , ίσως ελάχιστοι ) να γνωρίζεις,
σε καμιά περίπτωση δεν μπορείς να πεις ότι είσαι καθαρός, είσαι μέσα στη βρωμιά, δεν είσαι αποστασιοποιημένος παρατηρητής, είσαι εκεί δεν το ανέχεσαι , δεν σου αρέσει, θέλεις να βγεις.
Κρατά λοιπόν καθαρό το όραμα να βγεις, έτσι και το έχεις κανένας δε θα μπορέσει να στο λερώσει, δεν βρομίζει, και μονό εσύ μπορείς να το εγκαταλείψεις , αυτό να μην το ξεχνάς , κρατά το λοιπόν και προχώρα και θα βρεις και άλλους που θα σου εκμυστηρευτούν ότι το έχουν.

Και όχι μόνο αυτοί , και άλλοι που κινούνται δίπλα σου και δεν είχες την ευκαιρία επαφής για να το ξέρεις, ψάχνουν την έξοδο , μην σε μπερδεύει και μην βιάζεσαι να βγάλεις συμπέρασμα βλέποντας κάθε φορά την κατεύθυνση που διαλέγουν και αλλάζουν συνεχώς μέσα στο σύμπλεγμα , ψάχνουν κι αυτοί.